Meny
https://fiberopticvalley.propell.se/fem-snabba-fragor-till-malin-rogstrom-sandbacka-science-park/

Malin Rogström är ny chef för Sandbacka Science Park i Sandviken sedan 24 april, 2017

Vem är du?
Jag är journalist i grunden och har större delen av min yrkesverksamma karriär inom Sveriges Television i olika roller som bland annat redaktionschef för de regionala nyheterna Gävledala och SvT Teckenspråk samt avdelningschef på riksnyheterna i Stockholm.

Under senare år har jag arbetat på verkstadsindustriföretaget Sandvik, som egen konsult och inom statliga myndigheter med fokus på hur man skapar en inkluderande arbetsmiljö där man tar vara på mångfalden för att få fram fler nya, långsiktiga och hållbara idéer.

På fritiden kretsar det mesta kring mina två tonåringar och deras fritidsintressen och själv ägnar jag mig gärna åt att motionscrawla, cykla, styrketräna och springa. Jag älskar fotboll och tror mycket på fotbollen som samhällsbärande och förenande kraft och jag är aktiv inom bland annat Gefle IF fotbolls styrelse.

Vad är dina drivkrafter?
Jag drivs av att få olika typ av grupper och lag att fungera bra tillsammans. Jag går igång på förändring och utveckling och brinner för att vi måste utmana oss själva, våra rädslor och fördomar när det gäller att ta vara på våra olikheter och styrkor. Sverige hade inte varit vad vi är idag om vi inte hade haft förmågan att göra det och här finns det också stor utvecklingspotential!

Du har bland annat jobbat på Sandvik som global manager for Culture and Change och som avdelningschef inom Sveriges Television, vilken av dina kvaliteter som ledare tror du var avgörande för att just du fick chefsjobbet?

Driv, handlingskraft och energi. Jag tror att jag tack vare alla mina erfarenheter och möten med olika människor och branscher har fått öva mycket på hur man får laget och gruppen att fungera så bra som möjligt. I min yrkeskarriär så har kommunikation varit ett starkt återkommande tema och i det lägger jag också att kunna möta människor där de är.

Att bygga relationer och förtjäna förtroende är A och O för välfungerande organisationer och då är det viktigt att våga sätta gränser, vara tydlig, ha medkänsla, men också att snabbt kunna förstå helheten och komplexa sammanhang. Det handlar om laget och att åstadkomma saker tillsammans, men då måste man också ha bra koll på sig själv och vilka värderingar som är viktiga och jag tycker att jag har blivit tydligare och fått bättre kläm på det med åren.

Vad blir din viktigaste uppgift på Sandbacka Science Park?
Först och främst att fortsatt verka för att vi har en bra, inkluderande arbetsmiljö där vi kan bygga på varandras styrkor, ha roligt, hjälpas åt för att få fram fler idéer och företag som kan utvecklas och växa. Jag tror att vi måste bli bättre på att konkret, inspirerande och enkelt berätta vad vi gör och sprida alla goda exempel som finns, så att idéer och företag hittar till oss. Men också främja olika samarbeten med målet att öka tillväxten på ett hållbart och långsiktigt sätt.

 Vad hoppas du på i samarbetet med Fiber Optic Valley och andra innovationsmiljöer i regionen?
Jag välkomnar verkligen det initiativ som Fiber Optic Valley och Region Gävleborg driver, och som vi är delaktiga i, som heter ”Öppna Upp – företagsfrämjande på lika villkor”. Jag tror att vi måste ta tillvara på alla kompetenser som finns. Det är grundläggande för fortsatt utveckling och för att vi i Sverige ska kunna ligga i framkant och stå oss i den globala konkurrensen. Hållbarhet och kompetensförsörjning är en gemensam utmaning för oss alla och för att hitta nya, bra idéer och långsiktiga lösningar inom dessa områden så tror jag verkligen att vi måste samarbeta mera.

Bonusfråga; Hur ser en ledig dag ut för dig?
Jag äter god frukost tillsammans med min familj, kör ett crawl- eller styrketräningspass, rör mig i olika miljöer där jag träffar vänner eller människor som inspirerar, väcker min nyfikenhet eller får mig att tänka till. Jag gillar att vara aktiv, i rörelse.