Meny

Forskning & innovation

Forskning och innovation är avgörande för att hitta lösningar på vår tids samhällsutmaningar. Fiber Optic Valley är med och driver utvecklingen av tjänster, produkter, teknologier, processer och material som bidrar till en hållbar framtid och ett konkurrenskraftigt näringsliv.

Nära samarbeten med universitet och forskningsinstitut
Forsknings- och utvecklingsprojekten vår viktigaste del av verksamheten. Vi arbetar i projekt som är fördelade mellan teknik och tjänster. Gemensamt för projekten är en målsättning att uppmuntra, utveckla och utmana företag och organisationer runt om i Sverige. I våra olika projekt har vi ofta nära samarbete med partners inom näringsliv, akademi och offentlig sektor, som exempelvis forskningscentret STC vid Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle och forskningsinstitutet RISE med flera.

Digitala testmiljöer och unika mötesplatser
Inom vårt nätverk finns en omfattande testmiljö för tekniska och beteendevetenskapliga studier. En unik mötesplats för systemleverantörer, tjänsteutvecklare, innovatörer, forskare, och – sist men inte minst – tilltänkta kunder. Vad vill du testa för något i ditt företag?

Fiber Optic Valley är en del av RISE som är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. RISE är ett oberoende statligt forskningsinstitut. Som en innovationspartner för hela samhället hjälper RISE till att utveckla teknologier, produkter, tjänster och processer som bidrar till en hållbar värld och ett konkurrenskraftigt näringsliv. Det gör vi i samarbete med och på uppdrag av näringsliv, akademin och offentlig sektor. Vi har också ett särskilt fokus på att stötta små och medelstora företag i deras innovationsprocesser.www.ri.se 

 

Pågående satsningar

Öka innovationsförmågan i Gävleborgsregionen bland små och medelstora företag, idébärare och innovatörer samt i offentlig sektor – Smart Arena för innovation

Tidigare satsningar

Kan framtidens ERP-system utvecklas i Gävleborg?

Vässa skolan – hur kommer framtiden skolmiljö att se ut?

 

Åtta tips för att bli ett mer innovativt företag eller organisation

 1. Tänk strategiskt när ni beslutar om vad ni utvecklar och hur ni gör det. Utgå tex från hur er produktportfölj ser ut när ni prioriterar utvecklingsinsatser, och fundera över vad som skapar störst värde för er just nu, och vad som behöver göras på längre sikt.
 2. Nytänkande bör belönas och uppmuntras, väv in det i er organisationskultur så kommer ni en bra bit framåt. Kom ihåg att misslyckande är viktiga steg mot framgång!
 3. Sträva efter att höja ribban i ”tänket” men sänk ribban för ”göret”. Våga testa nya idéer, men sträva efter att göra det på ett enkelt och snabbt sätt utan krav på att hitta den bästa lösningen direkt.
 4. Ifrågasätt befintliga strukturer, processer, och sätt att tänka. När ni börjar experimentera med lösningar kommer ni lära er viktiga saker som driver utvecklingen framåt – tänk normkritiskt!
 5. Våga utforska möjligheterna med nya teknologier och marknader. Där finns ofta stor potential till nya affärer.
 6. Lyssna inte bara på era befintliga kunder eftersom det kommer att leda till mer av samma sak, snarare än utveckling av morgondagens produkter och tjänster.
 7. Sträva efter en mångfald av perspektiv. Hur innovativa är ni om alla medarbetare kommer från samma ort, har samma ålder/kön och liknande intressen?
 8. Inget företag är en ö, vilket gör att samverkan med andra är en framgångsfaktor.

Frågor kring forskning och utveckling? Kontakta oss

Henrik Florén

Senior researcher
E-post
Tel: 072-208 43 63

Christoffer Andresen

Affärsutvecklare
E-post
Tel: 070- 895 77 56

 • ”Det handlar om möjligheten att få hjälp med tekniklösningar där vi saknar kompetens i huset. Men även att få tillgång till goda råd när det gäller att exempelvis hitta samarbeten med andra företag som har kunskaper som vi saknar.”

  Peter Wiklund, utvecklingschef på Excidor

 • ”För mig är innovation nivån över produktutveckling. Det handlar om att ta utvecklingen ett steg till och då tror jag på en miljö där näringsliv, offentlighet och akademi samverkar och skapar nya idéer och affärsmöjligheter.”

  Henrik Larsson Lyon, vd för Hexatronic Scandinavia och Hexatronic Cables & Interconnect

[ssbp]